Activiteiten

Kunst- en tuinenroute 2024

De kunst- en tuinenroute was ook deze keer weer een enorm succes. Met de prachtige fietsroute werden bezoekers naar de kunstenaars geleid. Op sommige adressen werd het aantal kijkers op ruim 400 geschat.

Overal werd je zo gastvrij en enthousiast ontvangen en het was verrassend zoveel moois er te zien was. En dat allemaal hier in Slangenburg en omstreken.

Deze keer de kunstenaars op de foto, zij hebben hun deuren open gezet en tuinen opengesteld om mensen van het moois te laten genieten.

.

Lichtjeswandeling 2023

De lichtjeswandeling in Slangenburg heeft weer plaatsgevonden. Beginnend In het sterrenbos, over de bospaadjes naar het kasteel, de talloze lichtjes wezen de route. Onderweg kwam je engelen, herders, schapen een labyrint van lichtjes, Scrooge, Jozef en Maria en het kribje met het Kindje tegen. De route ging door het kasteel, in de hal zong een koortje de sterren van de hemel. Het zag er allemaal zo sfeervol uit. Veel mensen, klein en groot hebben genoten van deze sprookjesachtige avond.

Jozef en Maria; (Lars en Lianne)

————————————————————————————-

De activiteit “rondleiding in de Abdijhoeve” was op 13 en 14 mei 2024 . Een verslag hiervan volgt nog.

Rondleiding de Zumpe

Er was veel belangstelling op 27 mei bij de rondleiding door de Zumpe, verzorgd door Gerry Bulten. Zij vertelde over het ontstaan van de Zumpe, over wat er de laatste tijd is aangepast, over het natuurherstel in dit bijzondere gebied. Dit konden we met eigen ogen zien tijdens de wandeling, het water, bomen, planten en andere begroeiing. De wilde orchideeën (gevlekte orchis), ratelaars en de echte koekoeksbloem waren te zien en ze stonden prachtig in bloei.

Oudjaarsconcert in de Slangenburgsekerk

Hanke Scheffer (piano) samen met Harmen Severiens (bariton) en Lieke Geraats (mezzosopraan)

Op vrijdag 30 december 2022 was in de Slangenburgse kerk weer het Oudejaarsconcert. Het was een sfeervol concert met liederen die de nacht bezingen en stukken met winterse thema’s.

Lichtjeswandeling Slangenburg

Op 17 december was de lichtjeswandeling. In de kasteeltuin, langs en in de gracht, in het bos, overal stonden de lichtjes. Lichtjes in boomtakken, boomstronken enz. Het zag er sprookjesachtig uit. Je kwam allerlei verrassingen tegen: een labyrint met in het midden een ster, 2 wenskerstbomen, figuren uit het kerstverhaal, zoals de herbergier, het stalletje met Maria en Jozef en het kindje, een een echt koortje. Aan het eind van de wandeling stond een wafel- en poffertjeskraam, chocomelk en glühwein was er ook. Veel mensen, groot en klein, hebben genoten van deze prachtige lichtjeswandeling. Met dank aan de vele, vele vrijwilligers die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.

De natuur beleven

bramen

Op 4 november 2022 waren zo’n 30 mensen naar de Pokkershutte gekomen om Gert Jan Hoornenborg te horen vertellen over de natuur in en om Slangenburg. Gert Jan vertelde over vogels die hier te spotten zijn, je hoeft ze niet te zien, aan het geluid kun je ze herkennen. En over vlinders, waardplanten, inheemse planten en exoten, bessen, paddenstoelen, roofdieren zoals wezels, marters, vossen, uilen en veel meer. Met foto’s en een kwis, je kon er veel van leren. Gert Jan valt bijna niet te stoppen als hij over de natuur vertelt. Het was een super geslaagde avond. Wat een voorrecht om hier te wonen en dit te kunnen beleven.

Kunst- en Tuinenroute

De kunst- en tuinenroute was een groot succes. Enkele honderden bezoekers hadden twee fijne dagen. Kunstenaars en een tuinbezitters geven u een kijkje achter de schermen.

Geschilderde reactie op een proces van dementie door Margreet Baars

Margreet Baars
De zon schijnt en veel mensen springen op de fiets om een kijkje te
nemen bij een of meer van de vijftien adressen. De variëteit is groot, het
niveau verrassend. Het landschap is prachtig. Iedereen geniet.
Hoe is het voor de kunstenaar om mee te doen? Je maakt je werk
presentabel, tuin en atelier voor bezoek toegankelijk. Daarna is het
afwachten.
Wouter en ik zijn overweldigd door de grote belangstelling. We hebben
genoten van de ontmoetingen. Het is speciaal om met je werk naar buiten
te komen en het te kunnen delen met veel anderen.
We zijn er een volgende keer graag weer bij.

Maya Lenselink
Na lange tijd was er dit jaar weer een kunst- en tuinenroute in de
Slangenburg. Voor mij was het de eerste keer dat ik meedeed vanuit mijn
eigen atelier, waar ik regelmatig aan het edelsmeden ben. Na de nodige
voorbereidingen lagen alle door mij gemaakte zilveren sieraden gepoetst
en wel te wachten op de bezoekers. De opkomst was erg goed en ik heb
veel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Er kwamen ook veel vragen,
heel erg leuk, want ik vertel graag over mijn passie, waar ik inmiddels
mijn werk van heb gemaakt. Voor mij was dit weekend heel motiverend
om weer lekker achter mijn werktafel te kruipen en nog veel mooie dingen
te maken.

Paul Thuijs
In april wordt mij gevraagd of mijn tuin ook opengesteld kan worden
tijdens de kunst- en tuinenroute. Jawel, maar wat wil ik dan laten zien?
Iets wat je hebt geleerd, de liefhebberij of gewoon het genieten?
Ik geniet van het grote assortiment, maar dat heeft een wat rommelige
uitstraling. Op de Floriade zag ik de “Wilde Weelde”, de tuin van Utopia.
Mijn tuin lijkt daar op, dus dit gaf het vertrouwen dat niet alles zo strak en
onkruidvrij hoeft te zijn. Veel eetbare gewassen tussen de bloeiende
planten, die weer voor de vlinders en de bijtjes zijn. Daarnaast hergebruik
van oude stenen voor muurtjes en natuurlijk het water. Gewoon genieten
van al het leven om je heen. Mens, tuin en dier.

Anneke Zwager
De aandacht en het bewustzijn van de stilte
Wat een feestje was deze kunst- en tuinenroute! Alles zat dan ook mee.
Wat mij vooral is bijgebleven, dat zoveel bezoekers met aandacht hebben
gekeken naar mijn schilderijen en de boeiende gesprekken die daaruit
voortvloeiden. Dat geldt zowel voor bewoners van de Slangenburg als
voor bezoekers. Mijn landschappen gaan over licht, kleur en vooral de
stilte. Die stilte zit in het landschap maar ook in jezelf. Dat is lastig in deze
haastige tijd. Dat die stilte niet vanzelfsprekend is en dat we zuinig
moeten zijn op die stilte, die boodschap kwam goed over.


 
.

Wouter Veldhuizen met breikunstwerken.


De activitieit ‘Rondleiding op landgoed ’t Veld’ heeft eind van de zomer 2021 plaatsgevonden.


Bij een kopje koffie met wat lekkers eerst een film over de totstandkoming van het landgoed. Daarna een wandeling over het landgoed. Tonnie en Jannie Klein Lebbink, de eigenaren van dit landgoed, konden enthousiast vertellen over alles wat er groeit en bloeit. Het weer was prachtig, het was dus genieten voor alle deelnemers.


De Facebookpagina van Stichting Vrienden van de Slangenburg (maatschappij- en cultuurwebsite) is sinds 9 april weer actief. Het is een goede informatiebron m.b.t. de omgeving van de Slangenburg. Annie Overveld maakt prachtige foto’s met bijbehorende teksten, zodat wij op deze manier toch op de hoogte blijven van het wel en wee in onze leefomgeving. Gegevens hierop m.b.t. afgelaste activiteiten, Slangenburgh-boode en andere wetenswaardigheden zijn actueel. Ook de website is up-to-date.

Henk Hilferink tekent Achterhoeks stripverhaal

Henk Hilferink aan de Heidenhoekweg zit niet stil. Na zijn pensionering pakte hij zijn liefhebberij voor het tekenen weer op. Hij is opgeleid als leraar beeldende vorming en heeft lang als fotograaf en grafisch vormgever

gewerkt. Bovendien trad Henk in het verleden op met de muziekgroep Spöl in het Achterhoeks dialect. Een en een is twee en hij besloot om één en ander te combineren door een compleet stripverhaal te tekenen in de streektaal. “Striptekenen is een enorm leuke bezigheid” zegt Henk. De hoofdpersoon is Hendek (verbastering van Hendrik) en zijn tant’ Dikka. Hij komt door zijn onnozelheid in een crimineel gebeuren terecht, wat in een spannend verhaal wordt uitgewerkt. Het is vooral humoristisch met leuke details en typisch Achterhoekse uitdrukkingen. Waarschijnlijk in maart verschijnt het boek (volg facebook). Bestellen kan via www.werkplaatsdeammoniet.nl.

Terugblik Oudjaarsconcert – ‘Wandelen met mutsen’

Joop Helmink

Het oudjaarsconcert van Stichting Vrienden van Slangenburg hoort voor de vele liefhebbers inmiddels tot de rituelen van kerst en oud en nieuw. Elk jaar wordt reikhalzend uitgekeken naar wat voor verrassing de Stichting nu weer zal brengen.

De sfeer van dit concert is hetgeen ook de donkere bossen van Slangenburg oproepen, spannend en tegelijkertijd als je begroet wordt door oeroude klanken van de midwinterhoorn, op een vrolijke manier verwachtingsvol.

Dit jaar is gekozen voor een vrolijk kwartet vrouwen die samen muziek maken met een missie. Ze hebben klassieke liederen gezocht en gevonden die gecomponeerd zijn door vrouwen in een tijd dat zoiets niet algemeen geaccepteerd was. Vrouwen hoorden niet zulke dingen te doen. Uiteraard waren het zeer talentvolle vrouwen die mooie muziek konden maken.

Op deze muziek werd het talrijke publiek getrakteerd in de kerk van Slangenburg. Die ‘mutsen’ bleken vrolijke prachtige vrouwen te zijn, die de liederen brachten met passie en veel humor.

De liederen werden begeleid door pianiste Maria Woerde en geïntroduceerd door Lizette Tijdink die de lachers vaak op haar hand had. Marjo Harmsen de diva van het stel, maakt haar rol waar door haar prachtige solo aria, met veel bravoure vertolkt. Antoinette Hobelman ontroerde het publiek met haar mooie stem.

Het concert was een aaneenschakeling van muzikale ontdekkingen en gaf een kijkje in een tijd die we ons niet meer kunnen voorstellen: namelijk dat een vrouw niet gelijk stond aan de man.

Als dank was er dan ook een welgemeende staande ovatie.

Terugblik Lichtjeswandeling 2019

Ans Laurens


Precies op het moment dat de lichtjes en kaarsjes werden ontstoken, stak een vliegende storm op met regen, zodat de kaarsjes werden uitgeblazen. Lof voor de medewerkers die deze weer aanstaken. Maar ondanks het slechte weer kwamen veel kinderen en volwassenen dit festijn bekijken. Het thema was: helpen en geholpen worden. Aan de kinderen werd om hulp gevraagd bij wat werd uitgebeeld: b.v. Prinses Amarens vroeg mee te helpen koning Arthur te vinden om zijn zwaard terug te geven en Koning
Arthur vroeg hulp zijn zwaard te vinden. Ook Koning Winter vroeg bijstand bij de klimaatverandering. Zo was er nog veel meer uitgebeeld dat om hulp vroeg, en de vraag van de kerstengel om op te schrijven wie kun jij helpen of wat kan jou helpen, werd door de kinderen met enthousiasme beantwoord. In de wensboom werden veel reacties opgehangen.

kerstengel Brechtje