Villa d’Or

Toos Lenderink

Jarenlang lagen er buiten planken op stapels te drogen en te wachten. Het vertrouwde geluid van de zaag is verstomd. Nu liggen en staan er allerlei vreemde materialen. Hans Lettink zet het aannemersbedrijf aan de Lageweg 10 als eenmanszaak voort en Mario Vos heeft het woonhuis van Annie Lettink en de bijbehorende grote gebouwen gekocht. Want Mario kan veel ruimte gebruiken voor opslag en als werkplaats voor zijn bedrijf Villa d’ Or.

Begonnen als leerkracht van groep 7 in het basisonderwijs houdt Mario het na 2,5 jaar op school voor gezien. Het systeem verandert zodanig dat hij kiest voor een andere toekomst. Iets wat hij eigenlijk zijn hele leven doet: Als omstandigheden veranderen een andere weg inslaan! Eerst gaat hij artiesten in de muziek vertegenwoordigen: boekingen verzorgen en het management doen. Hij reist de halve wereld rond en ziet en leert veel. Maar door het downloaden daalt de cd-verkoop en zakt de markt in. Mario kijkt om zich heen, ziet mogelijkheden en start samen met een collega uit de muziek een internetbedrijf. Hij noemt het zelf gezonde nieuwsgierigheid. Wil altijd alles weten en vraagt net zolang door tot hij het weet. Zo leert hij zichzelf in de praktijk veel dingen aan.

Als zijn oude boerderij in Frankrijk, waar hij samen met vrouw Aline en kinderen woont, afbrandt, is hij alles kwijt. Hij gaat op zoek naar oude bouwmaterialen voor de herbouw van zijn huis. Bij die zoektocht ontdekt hij zoveel oud, uniek bouwmateriaal, nog bijzonder geschikt voor hergebruik, dat de ondernemer in hem weer opspeelt.

Bijzondere materialen

Gerrit van der Valk heeft ooit gezegd: Ondernemen is oren en ogen open houden en je handjes laten wapperen. Dat is Mario op het lijf geschreven. Hij koopt ‘zware brocante’ op, van bijzondere ornamenten tot grote voorwerpen van gietijzer of van mozaïek vloertegels tot waterspuwers en fonteinen, noem maar op. Soms gaat hij zelf gericht op zoek. In meerdere streken in Frankrijk en Nederland heeft hij relaties die hem attenderen op bijzonder materiaal. Op het moment worden er hier in IJzevoorde vooral gietijzeren trappen gemaakt. Verschillende traponderdelen staan opgestapeld in de grote hal. Frankrijk kent veel beroemde kunstgieterijen en daar zijn monumentale trappen te vinden. Als de vrachtwagen in Nederland volgeladen is met trappen gaat hij weer op pad: trappen leveren en bouwmaterialen inkopen. Onderweg is zijn vrouw Aline, waar hij al bijna 25 jaar mee getrouwd is, altijd bij hem, levensgroot afgebeeld op de zijkant van zijn vrachtwagen. Aline, die meer dan fulltime meewerkt in het bedrijf, woont in Frankrijk met hun 2 zoons die beide op de Middelbare School zitten. De oudste dochter studeert in Nederland.

Nu in IJzevoorde

Begonnen met opslag in een gehuurd pand in Venlo en later een ruimte in Emmeloord heeft Mario nu dit terrein met meerdere grote hallen gekocht. Hij wil er een mooi ingerichte showtuin van maken zodat de oude lantaarnpalen, de kilometerpalen, stenen troggen, geklonken spanten e.d. hun schoonheid en oorspronkelijke doel terug krijgen. Weer iets moois maken van oude materialen is zijn passie. Mario zelf zal steeds op zoek blijven gaan naar unieke dingen. Daar ligt de specialisatie van dit bedrijf. Afgelopen zomer heeft het hele gezin spullen gesorteerd en binnen op stellingen een plek gegeven. Maar er is nog erg veel werk te doen. Daarvoor zijn natuurlijk vakmensen nodig en zoekt Mario mensen die kunnen lassen en interesse hebben in oude bouwmaterialen. Info is te vinden op www.villador.com

Mario lijkt een echte Hollandse jongen. Zonder een spoortje Frans accent in zijn stem en zonder kapsones. Maar met zijn levenskunst en vrije geest is hij van binnen misschien wel Frans.

Stenen trog waarin vrouwen gezamenlijk de was deden