Klompen

Jeanette Wechgelaer

Klompenmaker is een uitstervend vak. Er zijn er niet zoveel meer van. Des te opmerkelijker is het dat Marius van Ginkel uit Soesterberg dat vak wil leren.

Samen met zijn vrouw Eugenie Plekkepoel woonde hij bij het vliegveld. Toen dat dicht ging kwam er een bestemmingsplan en het echtpaar besloot het roer om te gooien. Ze wonen sinds 1 oktober 2018 in de Achterhoek en willen als agrariërs kleinschalig ouderwets boeren. Diverse dieren zoals Jersey roodbonte koeien, paarden, pony’s, ezels, honden, katten en kippen lopen al rond op de Boerderij “de Plek” aan de Bielemansdijk 16 in Halle.

De trouwklompen van Marius

Het echtpaar kwam al vaker in de Achterhoek met een van hun paarden op de Farm- en Countryfair in Aalten. Dus ze proefden de sfeer al eens. De mentaliteit spreekt hen erg aan. Ze zijn erg goed opgenomen in de buurt. “Het is of we hier al jaren wonen. We gaan nooit meer weg”.

Marius loopt altijd op klompen. Hij is een hartstochtelijk liefhebber en is zelfs op zijn klompen getrouwd, uiteraard wel in pak. Nu moet hij het vak nog leren. Hij is in de leer bij klompenmaker Jan Boom in Scherpenzeel. Maar het is heel moeilijk om goed klompen te maken en het is nu nog een doel voor in de toekomst. Marius heeft al wat machines op het oog van een klompenmaker die is gestopt in Zijen in Drenthe. Maar ook dat is nog in een beginstadium.

Jan Boom maakt veel van de klompen die Marius en Eugenie verkopen. Dat ontstond omdat Jan het er niet meer bij kon doen. Eugenie versiert en decoreert de klompen op aanvraag en verzoek. Ze maakt ook souvenirs of geschenken van klompen. Alles wordt met de hand erop geschilderd. Een heel bewerkelijke zaak maar erg gewild. Voorlopig houden ze het alleen nog op de verkoop, het op verzoek decoreren en het maken van souvenirs van klompen.

De werkplaats van klompenmakerij Jan Boon

Ze hebben een zelfgemaakte stand met alle maten klompen en daar gaan ze mee naar markten en fairs maar ze verkopen de klompen ook aan huis aan de Bielemansdijk 16 in Halle.

Info via deplekhalle@gmail.com of tel.nr 06-22698910.