Galerie/beeldentuin de Hulenhof

Toos Lenderink

Aan de Brunsveldweg, in het buitengebied van Zelhem is sinds 2018 de Hulenhof gevestigd. Bewoners Piet Pasma en Peter Ringens bieden exposanten uit Nederland en Duitsland de gelegenheid hun kunstwerken hier ten toon te stellen. Zowel binnen als buiten kijk je je ogen uit. Wat een variatie aan verschillende kunstwerken, wat een kleuren en wat een diversiteit aan materiaal is hiervoor gebruikt.

De verbouwde deel van boerderij ‘De Lettink’ leent zich uitstekend voor een expositie. Net als het erf en de bijgebouwen. Een groot deel van het perceel wordt omzoomd door een prachtige meidoorn vlechtheg. De fiets kan gestald worden bij een zee van goudgele bloemen. Zomer 2018 vertelt gastheer Piet terwijl hij nog druk bezig is planten water te geven, over de galerie en geeft hij een verklaring voor de naam Hulenhof. “In de schuur zit een nest van de kerkuil en in de notenboom een nest van de steenuil. Het Middelnederlandse woord voor uil is hule. Vandaar de naam Hulenhof”.

Binnen zijn voorwerpen van porselein, textiel, acryl, gaas, polyester, draad, papier, glas, aluminium, steen, brons en keramiek te bewonderen. Er is een grote diversiteit aan objecten. Duidelijk gemaakt door vakmensen. Onder de indruk van het vele moois binnen, nu een rondje op het erf en in de tuin. Hier zijn de kunstvoorwerpen mooi in de omgeving opgenomen. De kunstenaars zoeken in eerste instantie zelf een geschikt plekje uit: waar komt dit object het beste tot zijn recht? Soms wordt er later toch iets in de opstelling gewijzigd. In de tuin moet er balans zijn tussen tuin en kunst. In een klein stenen huisje op het erf is plaats voor een intiemere expositie.

Een aantal kunstenaars exposeerde in het verleden bij Galerie de Stegge in Winterswijk van het bevriende echtpaar Els en Jan Stevens. Toen zij ermee gingen stoppen kwam bij Piet en Peter geleidelijk de wens om het idee van een beeldentuin voort te zetten op hun eigen terrein. Een aantal kunstenaars dat bij De Stegge exposeerde is meegekomen, anderen zijn door Piet en Peter zelf uitgezocht of via bevriende kunstenaars naar de Hulenhof gekomen. De Hulenhof zit nog in een beginfase, vertelt Piet die een geboren verteller is, reden om ook beginnende kunstenaars een kans te geven, maar kwaliteit blijft een vereiste. Met kunst is het net als met een nieuwe outfit, een mooi bloemstuk, sieraad of vakantiereis: Je kijkt met andere ogen, het kan je raken en laat soms een blijvende indruk achter.

“Kunst werkt louterend voor de volksgezondheid”
(Bas Bloem, neuroloog, Gelderlander 28-12-2018)

De Hulenhof is een heel mooie plek om te bezoeken voor mensen die geïnteresseerd zijn in of nieuwsgierig zijn naar kunst
Op donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree € 4,00.

De foto’s bij dit artikel zijn uit de collectie van 2018.
De Hulenhof,Brunsveldweg 2
7021 JH Zelhem
tel 06-10211745
www.dehulenhof.nl